Oct 22, 2015

Malo istina i zabluda o lajf koučingu

Dobih od prijatelja fotografiju ovog članka ispod (žalim ako se ne vidi dobro).


Na žalost, autor je u mnogo čemu u pravu. Poznajem ljude koji su otišli na par radionica nekih nazovi lajf koučeva, pa su se i oni proglasili koučevima i dele savete poput ovih u članku. Takođe znam i one koji čitaju sve što im padne pod ruku iz tzv. popularne psihologije kao i self-help knjige poznatih svetskih autora kako bi postigli vrhunske rezultate, preko noći došli do zavidnih finansijskih sredstava, naučili da kontrolišu sebe i druge, iscele sebe i svoje bližnje, postignu mir u svetu i ko zna koje sve mambo-džambo trikove da nauče. U ponudi su svakakve radionice sa sumnjivim voditeljima ali sa vrlo atraktivnim temama i naslovima. I šta da radi čovek koji zaista oseća neki nesklad a ne ume sam da ga otkloni? Pa ode na radionicu koju vodi osoba koja je o toj temi sve što zna naučila tako što je odguglala par ključnih reči (google ljudi) ali sa dovoljno samopouzdanja (najčešće na račun manjka znanja-ima i taj sindrom svoje ime J) da stanu pred grupu i ispričaju to što su priučili; kupi knjigu polu-pismene voditeljke koja govori o tome kako je postigla uspeh u životu i prosipa sad znanje svima, ili već neki svetski best seler na slične teme... Koliko ljudi poznajete koji su promenili svoj život čitajući takve knjige? Ja nikoga. Obično posle kratkog entuzijazma i obećanja sebi i drugima, vrate se svojim starim navikama i uverenjima. Neke od tih knjiga su dobre, ali ne i dovoljne za promenu. Promene su bolne i zahtevaju odricanje i napuštanje naše bezbedne zone, a sa tim mnogi ne umeju sami da se izbore. Tu je poželjno da imate neku obučenu osobu da vam pomogne da prođete kroz proces promene, npr. edukovanog life coacha. Ali ne samo tu...
Dodala bih da ono što osobe poput ovog autora teksta ne znaju, jeste da što se tiče pravila i zakona, ovo je jedna potpuno neregulisana i 'divlja' oblast, pa se ovakve stvari zato i dešavaju. Ako hoćete da registrujete privatnu lajf koučing praksu, pa odete u APR i kažete čime će vam se baviti firma, imaćete osećaj da ste ili vi pali s kruške, ili onaj preko puta vas. Onda vas vrate i kažu da uzmete šifarnik zanimanja i nađete to što hoćete. Tu možete pronaći šifru za babe vračare, gledanje u dlan i bacanje pasulja, astrologe, trimovanje kučića (samo malkice preterujem), ali life coaching NE!
Oni koji su se malo poraspitali, mogli su da saznaju da postoje i institucije i udruženja koja se ovim ozbiljno bave: propisuju uslove za dobijanje sertifikata iz oblasti life coachinga, akredituju programe, vrše usaglašavanje sa evropskim standardima, određuju ko može da se bavi koučingom i sl.
Dakle, ako ste odlučili da se ozbiljno bavite ovom disciplinom (u Americi se odavno naziva profesijom), onda krenite na neki od akreditovanih programa za edukaciju koji vas vodi i do licence. Edukacija za koučeve po akreditovanim programima traje 3-4 godine, a propisuje i stroge uslove koje treba ispuniti da biste dobili licencu.
Lično sam upoznala koučeve koji su čak i vrlo poznati u našim krajevima, ali sam požalila vreme koje sam im posvetila. Novac ne žalim, ipak sam nešto i naučila (najviše kako i šta ne treba raditi).
U ponudi sve većeg broja radionica, ja vas samo molim da se pre odlaska na nešto tog tipa, malo bolje informišete ko je voditelj, kakve su mu reference, da li je završio i neku edukaciju iz oblasti o kojoj priča, jer ipak, nismo baš u situaciji da rasipamo novac i trošimo vreme.
Sve edukacije OLI centra za integrativnu psihodinamsku psihoterapiju, savetovanje i koučing su akreditovane od strane Udruženja za psihoterapiju, savetovanje i koučing, i po okončanju edukacije, ostvarivanju odgovarajućeg broja radnih sati i supervizije, dobijate i pravo da aplikujete za nacionalni sertifikat.
Jedna lepa stvar koja se desila pre nekoliko nedelja, a koja uliva nadu da će jednom biti više reda u ovoj oblasti, jeste da je bio konkurs ozbiljne firme koja je tražila lajf koučeve za rad sa inostranstvom, ali ONE KOJI IMAJU LICENCU! Tako nas pet koučeva sa licencom dobismo još po jedan posao J

Pa dragi moji, ako volite da radite sa ljudima, ako su vam oduvek govorili da ste vešti u komunikaciji i pomaganju, ako umete da podstičete druge, pomažete im da prebrode krize, ako razumete druge, umete da ih podučavate novim veštinama, a uz to ste spremni na ozbiljan rad, izvolite, priključite se OLI timu i prijavite se.

maja.inspireyourself@gmail.com
No comments:

Post a Comment